Projekti #366seconds2016

365-kuvausprojekti on hyvä tapa kehittää omia kuvaustaitojaan. 366-kuvausprojekti on vielä parempi! Ideana on kuvata ja julkaista jotain vuoden jokaisena päivänä. Näin karkausvuonna projektiin tulee yksi lisäpäivä.

Aloitin tänä vuonna #366seconds2016 -projektin, jossa kuvaan joka päivä sekunnin 4K-videota ja jaan jokaisesta sekunnista yhden ruudun Instagramissa @jstvsl. Vuoden lopussa pakkaan 366 sekuntia yhteen videoon. Tämä on minulle jo toinen 366-projekti. Ensimmäisen tein 4 vuotta sitten kuvaamalla joka päivä yhden Polaroid-kuvan. Kuvasin 366 / 2012 projektin digitaalisella Polaroid Z340 kameralla, joten jokaista kuvaa ei onneksi tarvinnut tulostaa. Tämän vuoden projektin kuvaan LUMIX FZ300 kameralla.

jan_viljanen-2016_366-010

Täydellinen hetki tallentui videon yhdelle ruudulle Lux Helsinki -tapahtumassa.

LUMIX FZ300 on pieni suuri kompaktikamera, jolla voi kuvata melkein missä ja mitä vaan. Kamerassa on uskomaton 25-600mm polttoväli ja kiinteä aukko 1:2.8. 4K-sarjakuvaustilassa kuvataan 30 kuvaa sekunnissa ja lopullinen tiedostomuoto on MP4-video, mutta jokaisen videoruudun voi tallentaa myös JPG-kuvana. Yksittäiset JPG-kuvat ovat resoluutioltaan riittäviä A4 kokoiseen printtiin.

jan_viljanen-2016_366-014

Joskus tilanteet osuvat kohdalle niin nopeasti, että kamera on hyvä olla aina valmiudessa. Tämä maisema on tallennettu liikkuvasta autosta nopeassa vauhdissa. Videossa tämä maisema vain vilahtaa ohi.

365- tai 366-kuvausprojektissa ei ole sääntöjä. Tärkeintä on, että kuvaa joka päivä edes jotain. Jokainen päivä ei ole sään tai tapahtumien puolesta kuvauksellinen, mutta silloin kun kuvattavaa ei ole, täytyy olla luova. Voit keksiä kuvattavaa esimerkiksi kotisi esineistä ja harjoitella valaisua taskulampulla tai muulla kotoa löytyvällä lampulla. Jos et keksi mitään muuta, ota selfie! Projektia ei myöskään tarvitse aloittaa vuoden ensimmäisenä päivänä, voit aloittaa sen milloin vaan, vaikka jo tänään!

jan_viljanen-2016_366-038

Tässä selfiessä on yhdistetty 6 sekuntia yhteen.

Minä olen kuvannut projektiini maisemia, kavereitani, koiraamme, ruokaa ja ihan mitä vaan elämässäni tapahtuvaa. Vaikka aiheet toistuvatkin kuvissa, en halua tehdä samaa kuvaa kahta kertaa. Toinen tapa olisi kuvata samaa asiaa joka päivä ja nähdä kuvissa vuoden aikana tapahtuva muutos. Erityinen haaste projektissani on videon ja valokuvien yhdistelmä. Minun pitää miettiä jokaista tilannetta sekä videona, että valokuvana. Jos kuvassa ei ole liikettä näyttää se videossa tylsältä, jos kuvassa on liian paljon liikettä se ei välttämättä toimi valokuvana.

jan_viljanen-2016_366-009

Aikaa projektiin kuluu niin paljon kuin sitä haluaa käyttää. Itse olen päättänyt tehdä asiat mahdollisimman yksinkertaisesti, että aikaa jäisi muuhunkin. Katson päivän lopuksi kuvaamiani videoita ja valitsen parhaimman klipin ja siitä parhaan ruudun. Pääsääntöisesti käsittelen julkaisemiani kuvia vain iPad minillä. Siirrän valitsemani kuvan suoraan kamerasta tablettiin ja sieltä Instagramiin. Kun siirrän tiedostoja muistikortilta koneelle, kopioin valitsemani videot omaan kansioon ja numeroin tiedostot päivän numerolla. Järjestelmällinen tiedostojen käsittely nopeuttaa huomattavasti vuoden lopussa tehtävää videon editointia. Oikeastaan videon editointi kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, koska videon editointi ei ole nopeaa hommaa jos siihen ei ole tottunut.

jan_viljanen-2016_366-007

Pakkasta oli -21°C. Halusin tallentaa jäätyvästä merestä nousevan höyryn parhaassa valossa, joten pakotin itseni heräämään aikaisin ennen auringonnousua. Ilman 366-projektia en ehkä olisi vaivautunut lähtemään kuvaamaan.

Lisää kuvia…

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>